Borilne veščine z daljnega vzhoda se že precej let uveljavljajo v našem življenju. Kar nekako navadili smo se na njihovo prisotnost še od tistih časov dalje, ko je Ema Pell v Maščevalcih z iztegnjeno dlanjo udarjala preklete sovražnike po vratovih, da so padali kot otepi slame.« Na karate ga je », smo takrat pravili, mulci pa smo si na »remlcih« obutali roke, ker smo mislili, da je vse tako preprosto, kakor v filmu.Pa ni. Niti tisto ni bil noben karate, niti katerakoli druga borilna veščina. Po vzponu filmov Brucea Leeja smo spet mislili, da je vse skupaj kung fu, pa njegov stil tudi kung fu ni bil več. Za judo vemo, da pri njem ljudi po tleh mečeš, da pa ob tehniki metov obstajata tudi parterna tehnika in tehnika davljenja, ve le malokdo. Za TAEKWON-DO je tudi že marsikdo slišal, saj je nenazadnje postal olimpijska disciplina. Pa tudi prenekateri Slovenec ga že trenira.

TAEKWON-DO je veščina, ki temelji na stari korejski umetnosti borbe z nogami TAE KYON, za katerega velja, da se je začel pred skoraj 2000 leti, na izsledkih japonskega karateja in kitajskega kung fuja. TAEKWON-DO je relativno sodobna veščina, saj se je tako kakor na primer sodobni karate razvila po drugi svetovni vojni na čelu s priznanim mojstrom, nosilcem črnega pasu 9.DAN in ustanoviteljem sodobnega TAEKWON-DO-ja, CHONG HONG HIJEM. Ime TAEKWON-DO je še mlajše, saj se je , za razliko od stila, razvil kasneje, šele leta 1954. Samo leto dni kasneje se je na Koreji uveljavil kot obnovljeni nacionalni tekmovalni šport. Ime TAEKWON-DO je sestavljanka. »TAE« pomeni udarec z nogo v skoku, »KWON« pomeni udarec s pestjo, medtem ko je »DO« izraz za veščino, filozofski princip… Če vse tri dele imena združimo, dobimo vešcino borenja z nogami in rokami.

Treniranje TAEKWON-DO–ja pomeni hkrati krepiti duha in telo, voljo in mišice. Eno gre torej z drugim. Tisti, ki trenira, si s tem krepi samozavest, vendar ne za ulične pretepe, temveč za življenje nasploh. Morda ima TAEKWON-DO prav zato, ker se moči udarca ne preverja na človeku, razvito tudi tehniko lomljenja trdih predmetov, v najpogostejšem primeru so to deske ali pa strešniki. Prostor, kjer se trenira TAEKWON-DO ni izrecno telovadnica, saj to lahko človek počne kjerkoli, le da ima za svoje početje dovolj prostora, pa tudi drugih ne sme ogrožati, tekmovanja v TAEKWON-DO-ju pa so ponavadi v telovadnicah.